08.04.2019 | 09:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přesahuje hranice jednotlivých značek

V poslední době je zřejmý rozvoj systémů, vyvinutých ve spolupráci dvou nebo více výrobců. Jedná se o systémy s otevřeným vstupem (rozhraním), přístupným i dalším značkám, pokud splní určité podmínky.

Typickým příkladem je iniciativa CCI Isobus, což je zkratka slovního spojení Competence Center Isobus e.V. Šest (i konkurenčních) výrobců závěsného nářadí se rozhodlo spojit své síly a společně vyvinout ovládací terminál pro ISOBUS s univerzálním využíváním (dnes do této skupiny patří Amazone, Grimme, Lemken, Krone, Rauch, Pöttinger, Bergmann a Kuhn). Mimo jiné si kladli za cíl uvést komunikaci mezi traktorem a přípojnými stroji různých výrobců do spolehlivě fungujícího stavu a zajistit vzájemnou kompatibilitu bez ohledu na značku.

Právě splnění tohoto úkolu znamenalo překonat největší bariéry, ale zároveň je filozofie systémů, přesahujících rozměry jednotlivých výrobců zemědělské techniky, stále oblíbenější a dnes se v tomto duchu vyvíjejí ještě další užitečné systémy.

Předchůdcem současných terminálů byly elektronické terminály jednotlivých výrobců. Nedostatkem pro praktické využití byl fakt, že jeden terminál fungoval pouze se stroji od téhož shodného výrobce. Navíc většinou každá skupina strojů potřebovala vlastní speciálně modifikovaný terminál, což bylo nákladné a nepraktické.

Terminály Isobus dokáží ovládání závěsných strojů se sběrnicí Isobus zlepšit, učinit přehledným a zároveň zjednodušit. Na veletrhu Agritechnica v roce 2009 obdrželo všech šest výrobců za CCI Isobus terminál zlatou medaili. Od té doby se neustále vyvíjí se zřetelem na vyšší ovládací komfort, zvýšení účinnosti a zajištění vzájemného propojení s dalšími ovládacími systémy moderních traktorů. Jak se potvrzuje, byl to krok správným směrem.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down