19.05.2019 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kompaktní, ale všestranný secí stroj

Na trhu existuje početná skupina zákazníků, kteří požadují secí stroj s kompaktními rozměry bez zásobního vozu na osivo. Právě takové je Pronto 6, 8 a 9 NT. Na veletrhu Sima firma Horsch vystavovala nejmenší model.

Tyto stroje jsou koncipovány tak, aby i s menšími pracovními záběry dosahovaly vysoké plošné výkonnosti – díky způsobilosti k práci za vyšších pojezdových rychlostí až 20 km/h. A to při výsevu do mulče anebo i při přímém setí. Pronto NT přitom nevyužívá principu celoplošného kypření půdy pomocí předřazené sekce talířů, jako ostatní série.

Speciálně zvlněné talíře v předřazené sekci řežou organický materiál a zpracovávají půdu jenom v pruzích tam, kde bude secími botkami TurboDisc následně uloženo osivo. To znamená snížení energetické náročnosti secího stroje. Organický materiál na povrchu nezpracovaných pásů půdy zároveň funguje i jako ochrana proti erozi. Dostatečný přítlak na kotouče je zajištěný díky velké kapacitě zásobníku osiva (4000 l). Přítlak je přenášen na talíře s pomocí promyšlené hydrauliky stroje.

Rám není v celém záběru pevný, ale disponuje flexibilními díly. Díky tomu může stroj rovnoměrně kopírovat terén pozemku. Pronto NT může být vybaveno děleným zásobníkem o objemu 5000 l, který pak dovoluje setí se souběžným přihnojováním. Navíc lze stroj vybavit i zařízením pro aplikaci mikrogranulátu, takže pak je možné při jedné jízdě souběžně provádět setí s přihnojováním i aplikací mikrogranulátu.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 6/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down