22.05.2019 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Postřikovače s umělou inteligencí

Jedním z aktuálních témat v zemědělství je snižování objemu používaných prostředků na ochranu rostlin – nejen z ekonomických, ale i ekologických důvodů. Účinnost na potlačení škodlivých činitelů však musí být zachovaná. Pomoci vyřešit tento problém budou umět stroje s umělou inteligencí.

Na veletrhu Sima prezentovala firma Kuhn nový systém, vyvíjený ve spolupráci s firmou Carbon Bee. Systém s označením I-Spray umožňuje lokalizovat výskyt plevelných rostlin a aplikovat herbicid jen na místa jejich výskytu.

Řešení tohoto úkolu není vůbec jednoduché. Po většinu vegetační doby mají rostliny kulturní plodiny stejně zelenou barvu, jako rostliny plevelné. Proto takové systémy musí pracovat nejen s moderními senzory, ale také se složitými výpočetními algoritmy. Firma Kuhn využívá pro permanentní kontrolu ošetřovaného porostu hyperspektrální senzory, umístěné na ramenech v přesně stanovených roztečích. Umělá inteligence se pak stará o analýzu obrazu tak, aby se odlišily plevelné rostliny od kulturních. Pouze nad místem s výskytem plevele je otevřena tryska, a aplikace herbicidu je tak omezena jen na tato místa.

Technologie Kuhn I-Spray ale dovoluje zvyšovat účinnost boje s plevelem i jinak. Díky schopnosti rozlišovat jednotlivé plevelné druhy od sebe bude možné využívat herbicid s konkrétním typem účinné látky. Rovněž tak nutnost provádět aplikaci herbicidů preventivně odpadne, protože zásahy bude možné směřovat cíleně na konkrétní druhy vegetujících plevelných rostlin. Systém funguje do rychlosti jízdy 15 km/h a pouze za denního světla. Celkový koncept potlačování plevele tak projde revolucí.*

Více informací přinese měsíčník Mechanizaci zemědělství č. 6/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down