28.05.2019 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zvýšení produktivity při zpracování půdy a setí

Jedním z opravdu velkých zemědělských podniků v ČR je Skupina Agro Měřín. Z původního podniku Agro Měřín vznikla akvizicí dalších podniků společnost, která obhospodařuje celkem 25 000 hektarů zemědělské půdy v celé České republice, s výjimkou středních a západních Čech. Těžištěm výroby je chov skotu s produkcí mléka, doplněný chovem prasat. Úkolem rostlinné výroby je produkce kvalitních objemných krmiv, ale i klasických tržních plodin, doplněných v menší míře cukrovou řepou a bramborami.

V rámci Skupiny Agro Měřín funguje značný počet středisek. Tato střediska mají své vlastní strojní vybavení, anebo technika přejíždí mezi nimi podle průběhu počasí a sezóny.  Dvojice středisek na Moravě obdrží pro letošní sezónu vydatnou posilu – každé středisko po jednom traktoru Xerion 4000 Trac od firmy Claas. Na prvním středisku vznikla potřeba obnovy staršího traktoru za nový stroj, a na středisku druhém bylo rozhodnuto o zvýšení výkonnosti v důležitých pracovních operacích.

Traktory Xerion mají v podniku dlouhou tradici. První byl pořízen v roce 2010 – ještě typ předcházející generace Xerion 3800 Trac s motorem Caterpillar C9 Accert. Na základě spokojenosti s ním pak následovaly další traktory, většinou ve verzi Trac, tedy s kabinou, pevně uloženou uprostřed. Nicméně v roce 2015 byla do systémů zpracování půdy začleněna ještě podpovrchová aplikace kejdy, což je zcela typická oblast nasazení pro systémový nosič Xerion 4000 Saddle Trac firmy Claas, a ten se této činnosti také ujal.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 7/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down