30.05.2019 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Souprava pro vysokou výkonnost při přesném setí

Další možnost agregace secího stroje Azurit 9 si prohlédli návštěvníci dne otevřených dveří společnosti HM s. r. o. v Hodoníně – mezi stroji Lemken byla vystavená novinka roku 2019, zásobní vůz Solitair 12 SW. V robustním tříbodovém závěsu byl agregován osmiřádkový secí stroj Azurit 9, který ale může být zaměněný i za výsevní lištu k úzkořádkovému setí běžných plodin s pracovním záběrem až dvanácti metrů.

Při přesném setí kukuřice či slunečnice slouží Solitair 12 SW k uložení zásoby hnojiva, zatímco při úzkořádkovém setí jako zásobník na osivo. Náprava může být obutá do širokých velkoobjemových pneumatik, anebo do dvoumontáže pneumatik.

Díky tomu, že zásobník pojme celých 5800 l hnojiva či osiva, se frekvence zastávek kvůli jejich doplňování a tím i podíl neproduktivních časů na práci značně zredukují. Se secím strojem Azurit je možné za den založit porost až na šedesáti hektarech. Na rozdíl však od agregace se secím strojem Solitair 25 není u zásobníku Solitair 23 SW připojený stroj pro souběžné zpracování půdy, které je tak třeba provést v samostatné operaci.

Na velkých zemědělských podnicích, pro které je nová agregace také určena, bývá samostatná příprava půdy před setím prostřednictvím širokozáběrových kompaktorů ve spojení s pásovými tahači stejně stále více samozřejmostí. Na samotné setí pak stačí lehčí traktor, a celý koncept je šetrnější k půdě. Tyto podniky mívají také vyřešenou logistiku hnojiva na pole, do níž nový zásobní vůz Solitair 23 SW také vhodně zapadá: doplňování hnojiva lze provádět snadno prostřednictvím teleskopického manipulátoru se lžící, hydraulické ruky s velkoobjemovými vaky či šnekového dopravníku.*

Více informací v týdeníku Zemědělec.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down