26.06.2019 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obnova techniky ve středně velkém podniku

Obnova strojového parku je běžnou praxí v zemědělství. Než investovat stále větší a větší prostředky do dosluhujícího stroje, je výhodnější koupit stroj nový. A to z mnoha hledisek. Nový stroj, například traktor, se často pořídí s vyšším výkonem motoru a poskytne i vyšší výkonnost. A to i díky technickému pokroku, který se projevuje ve vyšším komfortu pro obsluhu, v lepších a pohodlnějších možnostech nastavování traktoru i nářadí či v elektronice. Také například přítomnost satelitní navigace usnadňuje obsluze řízení traktoru, výrazně snižuje úroveň překrývání záběrů a poskytuje i přehled o zpracování pozemků, které probíhá rychleji.

Posun dopředu díky kvalitní technice si přejí také pracovníci Zemědělské společnosti Čenkovice. Tato firma vznikla rozdělením původního zemědělského podniku v Malšicích v roce 1994 v okrese Tábor. V současnosti hospodaří na 745 hektarech zemědělské půdy, z nichž 700 hektarů činí orná půda. Pozemky se nacházejí v nadmořské výšce 500 metrů a mají rozdílnou velikost – jak je v jižních Čechách běžné, včetně malých a členitých luk. Rostlinná výroba je zaměřena klasicky na pěstování ozimé pšenice, ozimé řepky, jarního ječmene a v malé míře ovsa. Kvůli provozování bioplynové stanice na středisku v Malšicích je součástí osevních postupů taktéž silážní kukuřice a ozimé žito na GPS. Půdní podmínky jsou značně variabilní, převažujícím typem jsou středně těžké hlinité půdy.

Orná půda je převážně zpracovávána klasickou technologií s orbou. Systémy zpracování půdy bez orby ale také v podniku testují, především kvůli omezení eroze na ohrožených pozemcích. Také proto jsou nedílnou součástí osevních postupů meziplodiny.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 8/2019.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down