03.07.2019 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Uplatnění dynamometrů v praxi

Společnost AgroEcoPower provádí úpravy zemědělské techniky za účelem snížení spotřeby paliva či zvýšení výkonu, dále se zabývá také výrobou dynamometrů a čištěním filtrů pevných částic. S tím, jak výrobci traktorů a dalších samojízdných strojů v zemědělství uvádí na trh jejich nové generace, vybavené často motory nové emisní třídy, jde dopředu i vývoj úprav jejich motorů.

Dynamometr měří výkon motoru na vývodovém hřídeli. Než se výkon dostane až ke koncovce vývodového hřídele, ztratí se z něj pět až patnáct procent. O to pak může být naměřená hodnota nižší, než činí hodnota, uvedená výrobcem strojů v prospektech. Na průběh měření výkonu má vliv také teplota prostředí a tlak. Dynamometr má proto vlastní řídicí jednotku a naměřené hodnoty dopočítává na základě zjištěného tlaku a teploty. Výsledek představuje vyváženou hodnotu výkonu a točivého momentu.

Dynamometry ATX Dyno se osvědčují i na servisních pracovištích pro diagnostiku traktorů. Po provedení servisu či opravy traktoru lze s dynamometrem potvrdit výkonové parametry motoru, takže pak při případné reklamaci opravy lze reálně posoudit požadavky zákazníků. Dynamometr také umožňuje rychleji zahřát motor traktoru na provozní teplotu, čehož se využívá například ve chvíli, kdy traktor odchází ze servisu. Poté je možné jej podstatně rychleji podrobit výstupní kontrole.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 8/2019.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down