09.09.2019 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

„Šestka“ jako dárek k narozeninám

Pro zemědělské podniky, které preferují nesené pluhy, má společnost Kverneland Group Czech v nabídce až šestiradličné modely určené za traktory o výkonu kolem 350 koní. K dispozici jsou různá provedení, ať už s krokovou nebo hydraulickou změnou záběru, pro jízdu v brázdě nebo mimo brázdu on land, s různým typem jištění. Zemědělci si mohou vybrat typy jištěné střižným šroubem, listovou pružinou nebo hydraulicky. Velké nesené pluhy zažívají boom také u menších farmářů, kteří postupně doplňují svůj strojový park silnými traktory.

Před časem si pořídil nesený otočný šestiradličný pluh Kverneland EG Variomat i Jakub Pípal z Myslova na Pelhřimovsku. Jejich farma slaví letos 30. narozeniny, a tak lepší dárek nemohl do Myslova dorazit. Farma si hodně zakládá na vlastní historii, vždyť statek má ve vsi popisné číslo 1.

Na farmě zorají každý rok přibližně třetinu orné půdy, především plochu pod brambory. Zbylou část ornice zpracovávají, s ohledem na stále tíživější sucho, podrývákem a kypřiči. „Původně jsme celou výměru orali otočným čtyřradličným pluhem Kverneland ES, který jsme měli mnoho let,“ říká Jakub Pípal. „Vzhledem k suchu jsme orbu výrazně omezili a přešli jsme na půdoochrané zpracování. S původním pluhem jsme byli nadmíru spokojeni, ale už dosloužil. Hledali jsme proto nový, který by se již hodil za naše dva silné traktory Massey Ferguson o výkonu 240 a 260 koní. Vybírali jsme mezi značkou Kverneland a Lemken, neboť máme i nějaké modré stroje, nakonec jsme se rozhodli pro norský výrobek. Na misce vah převážila především spokojenost s původním pluhem Kverneland, ale i to, že nový model EG je v porovnání s obdobným modrým pluhem lehčí, ač má silnější rám. Svou roli sehrála i spokojenost se společností AGROCENTRUM ZS, s níž úzce spolupracujeme už delší dobu.“*

Celou reportáž naleznete v Zemědělci č. 37.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down