16.09.2019 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zdislavice předběhly Hannover

Na pozemcích VOD Zdislavice, kde se v rámci polního dne společnosti PEKASS uskutečnila na začátku září praktická ukázka secích strojů Horsch, byly českým zemědělcům představeny dvě novinky. Poprvé byly u nás k vidění přesný secí stroj Maestro 8.75 CV s novým dávkovacím systémem a nový secí stroj Avatar 12.25 SD pro přímé setí.

Oba modely budou mít oficiální premiéru na listopadovém veletrhu Agritechnica v Hannoveru.

Oproti předcházející modelům Maestro má model 8.75 CV drobné změny na rámu, zásobníku a uložení výsevních jednotek. Největší změnu představuje nově vyvinuté dávkovací ústrojí, které může být buď podtlakové AirVac (semeno samovolně vypadává), nebo přetlakové AirSpeed, tak jako ve Zdislavicích (semínko se do půdy vystřeluje). Oba systémy pracují s obvyklou přesností a jsou snadno nastavitelné.

Největší novinkou předvedenou během polního dne byl secí stroj Avatar 12.25 SD s těžkými secími botkami pro přímé setí do strniště i s velkým výskytem posklizňových zbytků, vzrostlých meziplodin, nebo do mulče. Tento model o záběru 12 m s roztečí řádků 25 cm má botky uložené v jedné řadě, což souvisí s bio zemědělstvím, neboť jedině takový porost se nechá plečkovat. Je to také vhodný stroj při výskytu některých rezistentních plevelů (psárka, sveřep) vůči herbicidům, neboť jednokotoučové secí botky minimálně kypří půdu a tím minimalizují vzcházení plevelných semen z půdní zásoby. Avatar také reaguje na stále častější požadavky nových pravidel týkajících se zamezení eroze, a to setím do strniště nebo meziplodin.*

Více o uvedených novinkách naleznete v Zemědělci č. 39.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down