18.10.2019 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rovné brázdy na moravském poli

Předpověď počasí, že první sobotu v říjnu bude na celém území pršet a přeháňky se utiší až k večeru, bohužel meteorologům vyšla. Což ale neodradilo nejlepší oráče, kteří si dali dostaveníčko na pozemcích Školního zemědělského podniku Mendelovy univerzity v Žabčicích, kde se konalo 46. mistrovství České republiky v orbě jednostrannými a oboustrannými dvouradličnými pluhy. Jeho součástí bylo i 17. mistrovství v orbě koňmi, 9. mistrovství v orbě historickou technikou a malou mechanizací i 6. ročník soutěže v orbě víceradličnými pluhy. Letošní mistrovství republiky bylo navíc součástí programu oslav 100 let od založení Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

V orbě klasickými jednostrannými i otočnými dvouradličnými pluhy se soutěžilo podle pravidel WPO (Světová společnost pro orbu). Za oráče složil slib Aleš Malý, za sbor rozhodčích pak hlavní rozhodčí Rudolf Linhart, který vyhlásil hloubku orby pro jednotlivé kategorie. Klasické i otočné dvouradličné pluhy a historická technika oraly do hloubky 18 cm +/- 2 cm, víceradličným pluhůn byla určena pracovní hloubka 24 cm +/- 2 cm. Letošní Mistrovství republiky v orbě zahájil děkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity doc. Ing. Pavel Ryant, Ph.D., který také vyoral s koňským potahem první brázdu.

V soutěži jednostrannými dvouradličnými pluhy se stal mistrem republiky největší favorit Pavel Král z týmu AGRI CS a stejně jako nejlepší oráč s otočným oboustranným pluhem bude v příštím roce reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa v Petrohradě. V kategorii oboustranných dvouradličných pluhů zvítězil již potřetí za sebou František Žaloudek z týmu Žaloudek Team. Loňský mistrovský titul v klání s víceradličnými, sériově vyráběnými pluhy obhájil Luboš Hošek z týmu Överum.*

Více o 46. mistrovství České republiky v orbě naleznete v Zemědělci č. 43.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down