23.10.2019 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Další novinky ve sklizňové technice

Firma Claas představila na tiskových dnech ve Francii novinky pro rok 2020. Ke stěžejním samozřejmě patřily sklízecí mlátičky Lexion nové generace, ale inovace se dotkly také dalších strojů. Sortiment lisů obohacuje nový model s pevnou lisovací komorou Rollant 520. Claas nabídne tento lis v několika základních variantách tak, aby dokázal vyjít vstříc rozličným požadavkům zákazníků.

Lis Rollant 520 dokáže formovat balíky o průměru 1,25 m se šířkou 1,20 m. Postará se o to celkem 16 válců v lisovací komoře, z toho osm vyrobených z plechu o tloušťce tří a osm z plechu o tloušťce čtyř milimetrů. Spolehlivé zachycení hmoty (nejen suché, ale i se zvýšenou vlhkostí) a rotaci balíků zajišťuje drážkovaný profil válců. V případě potřeby je možné válce jednotlivě vyměňovat. Tato konstrukce se již velice dobře osvědčila u lisů Rollant 620 a 540 a nachází nyní uplatnění i u lisů vstupní kategorie.

Pohon válců je oboustranný. Rotor, hlavní pohon a válce v zadní stěně jsou poháněné řetězem o tloušťce jednoho palce. Mazání řetězů se uskutečňuje prostřednictvím nastavitelného čerpadla, které odebírá olej z nádrže o objemu čtyř litrů. Mazání probíhá v závislosti na skutečné potřebě a precizně na určená místa, kterými jsou body otáčení jednotlivých článků řetězu.

Lis Rollant 520 může být na přání vybavený systémem MPS druhé generace. V průběhu lisování balíku se směrem do lisovací komory vychyluje segment se třemi válci, čímž se dosahuje nejen vyšší slisovanosti jádra balíku, ale zároveň je i hmota dříve uvedena do rotace, balík je slisován rovnoměrněji a má i vyrovnanější tvar.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 11/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down