24.10.2019 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vydařená investice do výroby mléka

Jedním z podniků, zaměřených na chov skotu s produkcí mléka na Vysočině, je i ZAS Lípa. Hospodaří dohromady na 950 hektarech zemědělské půdy v okolí stejnojmenné obce. Z této výměry zabírají 150 hektarů trvalé travní porosty. Na osmi stech hektarech orné půdy jsou kromě tržních plodin pěstovány také pícniny, které slouží jako krmivo pro početné stádo skotu.

Kromě kvalitního krmiva podnik klade důraz také na maximální welfare zvířat. V roce 2017 byla dokončena výstavba nové produkční stáje pro 260 dojnic, jejíž součástí je i kruhová dojírna pro 24 dojnic.

V hale jsou kromě anemometrů umístěna ještě optická a další čidla, podle jejichž informací automaticky mění svou intenzitu osvětlení. Velké ventilátory s vertikální osou rotace, zavěšené pod střechou, se také zapínají automaticky, včetně automatické regulace otáček. V létě vnitřní prostředí stáje přiměřeně ochlazují, zatímco v zimě se spouští na opačný chod a naopak stlačují teplý vzduch od stropu dolů ke zvířatům. Tím dokážou zvýšit teplotu ve stáji o šest stupňů. Také zakrývací plachty u stěn stáje se spouštějí automaticky.

Tato produkční stání jsou založená na kejdovém hospodářství, a kejdu využívá bioplynová stanice. Stádo skotu čítá dohromady 305 kusů.

Díky elektronickému řízení chodu stáje jsou důležitá data dostupná i na inteligentním mobilním telefonu kdekoli a kdykoli. Dojírna Westfalia zase sbírá a ukládá informace o každé dojnici – dojivost, množství přijaté potravy, zdravotní stav atd.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down