28.10.2019 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Automatické navádění traktoru a nářadí ve vinici

Mechanická kultivace řádků révy vinné vyžaduje od řidiče traktoru značnou pozornost. Řízení traktoru musí být precizní, zároveň je ale zapotřebí kontrolovat a ovládat i připojený stroj. Usnadnění práce obsluhy i podstatné zvýšení výkonnosti má přinést automatizované ovládání traktoru a nářadí, vyvinuté ve spolupráci výrobců Fendt a Braun Maschinenbau GmbH.

Sloupky, reliéf terénu či výhony révy jsou identifikovány laserovými senzory; zjištěné informace jsou prostřednictvím ISOBUS předávány na úzkorozchodný traktor Fendt 200 V Vario. Pozice traktoru v prostoru je navíc zjišťována pomocí gyroskopu.

S těmito informacemi má již nový systém dostatek dat pro to, aby dokázal automaticky nejen řídit traktor, ale ovládat i polohu připojeného nářadí, například okopávačky. Systém dokáže ovládat i nářadí, uložené v mezinápravovém prostoru traktoru vlevo i vpravo výškově i vysunutím do boku, ale může být využíván i pro ovládání bočního vysunutí mulčovače, agregovaného v zadním závěsu traktoru. Toto kombinované automatizované ovládání traktoru i nářadí mechanickou kultivaci ve vinohradech výrazně usnadňuje. Díky vyšší přesnosti práce nářadí se také docílí snížení spotřeby herbicidů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down