02.10.2019 | 05:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tažený, anebo integrovaný pěch pluhu?

Také nesené pluhy mají možnost spojení s pěchem. A to buď taženým, anebo s integrovaným pěchem. Tažené kotoučové válce se k pluhu připojují s využitím záchytného ramene, které je odpružené a ovládá se velice jednoduše pomocí pouze jednoho vnějšího ventilu traktoru s jednočinnou funkcí.

Druhá varianta pěchu je s pluhem pevně spojena prostřednictvím ramene. Některé typy takových pěchů dokážou měnit svůj pracovní záběr podle plynule ovládané změny pracovního záběru orebních těles. Integrovaný pěch není třeba na souvratích opakovaně odpojovat a opět připojovat. Při obracení pluhu se otáčí spolu s neseným pluhem, přitom vznikající dynamické síly jsou jen velmi slabé. Rovněž pro transport mezi pozemky a z farmy na pole a zpět není třeba separátního traktoru.

Další inovace v poslední době se dotýkají opěrného kola. Speciální tlumiče tlumí rázy kola, které vznikají při obracení zvednutého pluhu na souvratích. Víceradličné nesené pluhy anebo nesené pluhy ve variantě pro orbu On-land bývají sériově vybaveny kombinovaným opěrným a transportním kolem. Převážené jsou v poloze „na motýla“ a vzadu pojíždí po kole podobně jako polonesené pluhy.

Kolo je v heavy-duty provedení, takže bude odolávat i velmi nerovným cestám. Jeho použitím jsou redukovány silné nárazy na traktor, na závěsné zařízení i pluh. Při přepravě po veřejných komunikacích by rázy od takového těžkého nářadí mohly způsobit rozhoupání traktoru, a tak se toto kolo využívá i při přejezdech jako opěrné. Po složení pluhu do transportní polohy bývá zapotřebí manuálního zajištění tohoto kola.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down