03.10.2019 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Doladění tahové linie u poloneseného pluhu

U polonesených pluhů je běžnou praxí, že se nastavení optimální tahové linie neprovádí – je z výroby stanoveno pevně. Jeden z tradičních, specializovaných výrobců vyvinul systém, který umožňuje toto nastavení ještě velmi precizně a zároveň i komfortně doladit přímo z kabiny.

Tahová linie u osmiradličného provedení začíná uprostřed, tj. za čtvrtým tělesem. Odtud pokračuje šikmo směrem k traktoru. V ideálním případě má procházet středem zadní nápravy. Pokud tomu tak není, řidič to pozná na chování traktoru, který má sklon k jízdě směrem do zorané části pozemku.

Řešením je přídavná pístnice mezi věží pluhu a otočným mechanizmem. Tato pístnice dovoluje svým vysouváním či zasouváním provádět posunutí tahové linie požadovaným směrem tak, aby procházela středem zadní nápravy traktoru. Výsledkem je nalezení optimálního nastavení. Užitečný bude tento systém i při přepojování poloneseného pluhu mezi různými traktory s odlišným rozchodem kol (nebo pásů). Také proto je tlak v pístnici nastavitelný a o aktuální hodnotě řidiče informuje manometr.

Ale do tlaku v tomto systému vstupuje i automatické ovládání. Při vyorání pluhu a jeho zvednutí na opěrném kole se pístnice automaticky přestaví na opačnou stranu. Po otočení traktoru a dootočení pluhu je tak systém připraven k činnosti při orbě, jakmile odhrnovačky odhazují ornici na druhou stranu.

Systém bez problému funguje nezávisle na trakčním posilovači.  Dokonce svým fungováním jeho účinnost ještě zvyšuje.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down