13.10.2019 | 02:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Využití hloubkového kypřiče

Na současném trhu se zemědělskou technikou existují také stroje pro kypření kolejových meziřádků. A v jakých případech naleznou smysluplného využití? Na pozemcích, u kterých následuje cukrová řepa anebo brambory po obilnině, takže nové kolejové řádky budou mít jinou šířku, nebo se plánuje setí pozemku z jiné strany, dále při nástupu postřikovače či rozmetadla o jiném pracovním záběru, anebo na honech s velkou rozlohou.

Díky tomu, že porosty plodin jsou v současnosti zakládány secími stroji, taženými traktory se satelitním navigačním systémem, jsou kolejové meziřádky zakládány opakovaně ve shodných stopách. Nakypření kolejových řádků hned střídá jejich opakované zhutňování. Opakované kypření kolejových řádků představuje energeticky i nákladově náročnou činnost.

Celá řada argumentů hovoří pro to, aby hloubkové kypřiče jako speciální stroje byly využívány jen velkými podniky – především jde o pořizovací náklady a omezenou plošnou výkonnost. Nicméně v praxi to tak zdaleka není. Nejen na velkých zemědělských podnicích, ale i ve strojovém parku na rodinných farmách se hloubkové kypřiče staly samozřejmostí.

Dokázaly velmi rychle vyřešit spoustu problémů, a to jak s dlouhodobým utužením pozemků, tak i s jejich podmáčením. S kypřiči je možné vytvářet vhodné podmínky pro výsev a vegetaci následných plodin. Právě snaha o zlepšení struktury, obsahu organické hmoty a výživného stavu půd vedla mnoho zemědělců na rodinných farmách k pořízení hloubkového kypřiče. Další výhodou je možnost cílené aplikace živin do půdního profilu souběžně se zpracováním půdy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down