18.11.2019 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Muzeum traktorů přímo na farmě

Majitel finské farmy zvané Gårdskulla Gård ležící nedaleko Helsinek Gustav Rehnberg má mnoho aktivit. Jeho koníčkem je sbírání historických traktorů, zemědělských strojů a dalších historických věcí. Sbírku čítající 120 traktorů a 15 000 předmětů soustředil do jedné velké budovy. Za rok jeho muzeum na farmě navštíví asi 5000 návštěvníků.

První zmínky o finské farmě Gårdskulla Gård pocházejí z 15 století, předkové současného majitele Gustava Rehnberga ji získali v roce 1840, takže dnes zde žije a pracuje pátá generace.

Asi kolem roku 1980 se začala u Gustava Rehnberga rozvíjet zvláštní záliba. Začal sbírat staré zemědělské stroje a zařízení. „Lidé mi vyřazené věci začali dávat a většinou zadarmo. Dnes je má sbírka čítající 120 traktorů plus několik automobilů a dalších historických strojů pojištěná na miliony eur. Vše jsem sesbíral tady ve Finsku, takže stroje využívali finští farmáři,“ vysvětlil majitel „technického muzea“, který má pro sbírku obsahující již 15 tisíc exponátů popisujících 100 let zemědělství vyhrazený hangár o délce téměř 150 metrů.

Většina z motorizovaných exponátů je funkční. Zajímavostí je např. traktor značky Fordson, k jehož pohonu sloužily dřevěné špalíky. Spalují se ve speciálním kotli – dřevoplynovém generátoru. Jde o horem plněný válec, v němž je dřevo nedokonale spalováno. Uhlík v tomto generátoru za vysoké teploty reaguje s párou nebo kyslíkem. Vzniká směs oxidu uhelnatého, vodíku, metanu a oxidu uhličitého. Tyto plyny se následně ochladí a spalují v klasickém spalovacím motoru. K úpravám traktorů docházelo zejména za války, když byl nedostatek pohonných hmot. Dieselové motory mohou být převedeny do provozu na dřevoplyn snížením kompresního poměru a instalace zážehového systému.

Ve sbírce Gustava Rehnberga je např. i Zetor 25 K z roku 1952 nebo pluh finské značky Fiskars, známé dnes u nás spíše u zahradníků. Velkou pozornost mezi návštěvníky budí také sbírka historických mobilních telefonů. Když se řekne Finsko, tak samozřejmě značka Nokia. Mezi její první výrobky patří i telefon Mobira Cityman 900.  „Protože jej užíval i ruský prezident Michael Gorpačov, říkali jsme mu tady ve Finsku Gorba,“ dodal Gustav Rehnberg.*

Článek vznikl na základě exkurze po finských farmách, organizované platformou AG Press Evropské unie

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down