21.11.2019 | 03:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Různé možnosti plnění aplikační cisterny

Systém ejektoru firmy Samson může být ještě kombinován s rozličnými dalšími systémy plnění cisterny. Cisterna TG, vystavená v expozici Samson na veletrhu Agritechnica 2019, byla vybavena sacím ramenem o průměru osmi palců. V přední části ramene se nachází hydraulicky poháněné rotační čerpadlo a v rameni je ještě integrované šoupátko.

To je uloženo za čerpadlem a slouží k tomu, aby po naplnění cisterny a po uzavření šoupátka kapalina zpod něj odtekla zpátky do jímky, zatímco čerpadlo samotné zůstalo zavodněné.

Další variantou je sací rameno FAP, usazené v předním tříbodovém závěsu traktoru, či plnicí rampa. Díky této variabilitě výbavy si může cisterna nasávat kejdu či digestát i z obtížně přístupných jímek, umístěných například v podzemí anebo naopak nadzemních s vysokou stěnou. Sací výkon se tak zvedne až na 8000 l/min, takže cisterna s objemem 16 000 l je naplněna v průběhu dvou minut i při sání z jímky hluboké například dva metry.

Aby rotační čerpadlo mohlo pracovat, musí být nejprve v sacím rameni vytvořeno vakuum. To si vezme na starost ejektor. Toto zařízení firmy Samson využívá tzv. Venturi-efektu: pokud kapalina proudí trubicí, jejíž průřez se náhle zúží, rychlost proudění se zvýší a v okolí proudu urychlené kapaliny vzniká podtlak. A právě v těchto místech, v nichž panuje podtlak, se nachází speciálně do písmene „Y“ tvarované vedení kejdy, napojené na sací rameno.*

Více informací v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down