25.11.2019 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Gigant a Gekon: novinky v sortimentu

Společnost Agrio MZS s. r. o. je naším tradičním výrobcem aplikační techniky, který své postřikovače úspěšně prodává i v zahraničí a jedním z důležitých trhů je Německo. Proto jeho technika nechybí na veletrhu Agritechnica a ani letošní rok nebyl výjimkou. V expozici zaplněné postřikovači poutaly největší pozornost dvě novinky, a to návěsný Gigant a samojízdný Gekon.

Společnost Agrio vyrábí širokou paletu postřikovačů, a nebojí se ani těch s nejvyšší výkonností, v níž se odráží velké kapacity nádrží. Velká nádrž znamená nutnost menšího počtu zastávek na plnění a tím i vyšší efektivitu práce. A to ocení zejména zemědělské podniky s velkou výměrou a poskytovatelé služeb.

Pro zákazníky vyžadující velkou kapacitu je určen nový návěsný postřikovač Gigant, a jak jeho název napovídá, kapacita laminátové nádrže je u něj tím hlavním, čím se může pochlubit. S objemem 11 000, 12 500, nebo 13 500 l se dá vydržet hodně dlouho, než je třeba jej znovu naplnit.

Moderní stroj, moderní prvky

Ale abychom popisovanou novinku nedeklasovali tím, že má jen velkou nádrž, byť se zajímavě integrovanou nádrží na čistou vodu. S velkým strojem se vždy vážou i různé technické zajímavosti a je tomu tak i u Gigantu. Za zmínku tak určitě stojí vzduchové odpružení tandemové nápravy s pneumatikami o šířce 380, nebo 460 mm a v případě potřeby i 520 mm. Zadní náprava je řiditelná a světlá výška postřikovače dosahuje 60 cm, což je pro tažený stroj postačující.

Aplikační systém využívá pístomembránového čerpadla Annovi Reverberi s průtokem 280 l/min, nebo dvou čerpadel o celkovém průtoku 370 l/min. Typ čerpadel je odvislý především od pracovního záběru kvalitně odpružených ramen se systémem aktivního naklápění a s možností výbavy ultrazvukovými senzory (mimochodem nyní naladěnými tak, že fungují mnohem přesněji). Pracovní záběr začíná na 24 a končí na 36 m. A záběr nad 30 m je limitem pro volbu dvojice čerpadel. Ovládání postřikovacího systému je v základní výbavě pomocí systému Spraydos a s využitím vzduchové regulační armatury. Ale v nabídce jsou i modernější ISOBUS terminály v tlačítkovém, nebo dotykovém provedení.

Na závěr se vrátíme k nádrži. Již ne k jejímu objemu, ale k faktu, že její dno je tvarováno tak, aby v něm zbylo jen málo postřikové jíchy. A k malému zbytkovému množství chemikálií v nádrži může přispět i další novinka, a to systém TANK-Control III. Ten po zadání požadované dávky na hektar a ošetřované plochy vypočítá množství vody, které je třeba naplnit s cílem, aby zbytek roztoku, jenž v nádrži zůstane po aplikaci, byl co nejmenší. Mimo to umí automatické plnění postřikovače i proplach, a to odděleně, kdy lze propláchnout jen ramena, pokud se později bude v aplikaci pokračovat.*

Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down