01.11.2019 | 04:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Možnosti talířových podmítačů

Nasazení kombinovaného stroje na zpracování půdy a setí běžně předchází podmítka, ale pokud je času opravdu málo, tak lze podmítku i vynechat. Naopak v systémech s pěstováním meziplodin je rychlé, mělké zpracování půdy po sklizni samozřejmostí.

Talířové podmítače jsou vhodné pro mělké, celoplošné zpracování půdy s intenzivním promísením se slámou. Talíře mají uložení v bezúdržbových ložiskách a samostatné bezúdržbové jištění proti přetížení. U strojů o záběru dvanácti metrů mohou jednotlivé segmenty podmítače nezávisle na sobě kopírovat terén díky speciální konstrukci rámu. Výhodou některých širokozáběrových verzí je to, že na obzvláště tvrdých půdách může být zvýšen přítlak na talíře tak, že se boční sekce stroje sklopí a pracovní záběr se zredukuje na sedm metrů.

Dnes již není problém ani talířový podmítač o záběru až dvanácti metrů osadit hadicovými rozvody a secím strojem, díky čemuž je možné spojit zpracování půdy s výsevem meziplodiny do jediného přejezdu. Anebo je možné takový podmítač agregovat k dvoukomorovému zásobníku, který slouží k uskladnění zásoby osiva a zároveň i k jeho dávkování. Namísto osiva lze do zásobníku také uložit minerální hnojivo.

Porost meziplodiny chrání půdu před vysycháním i erozí, zabraňuje vyplavování živin a představuje cenný zdroj organické hmoty. V oblasti meziplodin se osvědčují smíšené vícedruhové porosty, složené například z hrachu, pelušky a svazenky vratičolisté.

Více informací v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down