18.11.2019 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bezpečněji při aplikaci kejdy

Na rozdíl od práce na rovině vyžaduje aplikace organických hnojiv na svažitých pozemcích podstatně více pozornosti a zkušeností řidiče traktoru. A pokud je cisterna naplněna jen do poloviny, dochází i působením hnojiva k citelnému posuvu těžiště cisterny. Specialisté firmy Zunhammer mají již dlouholeté zkušenosti z provozu svých cisteren v alpských regionech, a pro rok 2020 představili na mezinárodním veletrhu Agritechnika 2019 v Hannoveru řešení.

Novinka má název aktivní svahové vyrovnávání a vlastně vychází z podobných řešení u jiných strojů v zemědělství. Systém se snaží kompenzovat sklon pozemku a uvést cisternu do vodorovné polohy. Aby to bylo možné, je cisterna postavená na speciální nápravě s hydraulickým systémem odpružení. Informace o sklonu cisterny se využívají od elektronické vodováhy, takže systém dokáže za jízdy plynule reagovat na proměnlivý sklon terénu.

Nicméně svahové vyrovnávání není jen o tom, vyvinout elektronický systém. Pro jeho realizaci nebylo možné jednoduše modifikovat stávající typy podvozků, jak si vzpomíná Sebastian Zunhammer sen. Bylo zapotřebí vyvinout zcela nový podvozek, u kterého jsou kola zavěšená na samostatných dlouhých ramenech. Výkyv ramen je aktivně ovládán hydraulicky tak, aby se cisterna na svazích vyrovnávala do vodorovné roviny – nezávisle pro levou a pravou stranu.

Před aktivací svahového vyrovnávání cisterny Zunhammer je nejprve rozložen aplikátor.

Více informací v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down