15.11.2019 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Změna technologie zpracování půdy po sklizni

Firma LEMKEN představila na mezinárodním veletrhu Agritechnica 2019 nový koncept pro zpracování půdy v podobě kypřiče Koralin. Stroj je tvořen kombinací talířů a radliček.

Koralin 660 KÜA je při svém záběru 6,6 m vybaven dohromady 22 radličkami. Výsledná rozteč činí třicet centimetrů. Uspořádání je zvoleno tak, aby stroj měl vynikající průchodnost pro organickou hmotu.

U Koralinu konstruktéři LEMKENu nevsadili na radličky na pružných slupicích, jak by se dalo očekávat.  Specialisté z Alpenu tentokrát využívají radličky na pevných slupicích s jištěním proti přetížení ve formě vinuté pružiny. Jakmile se vytvoří tlak na radličku o definované velikosti, zaslouží se jištění o to, že se radlička se slupicí mohou vychýlit vzhůru. S výškou zdvihu vypínací síla roste, zato pak při zpětném zahlubování klesá. Po návratu radličky do pracovní polohy je tak zaručeno, že bude i nadále udržovat svou hloubku, a zároveň je stabilní i vůči pohybům do strany.

Při kypření půdy do hloubky dvou až deseti centimetrů šípové radličky horizontálně odřezávají kořeny plevelů anebo meziplodiny stejně, jako nůž. Díky tomu je Koralin vhodný pro opakované mělké podříznutí půdy při postupně zvětšované pracovní hloubce. Do obtížných podmínek nabízí LEMKEN radličky opatřené tvrdokovem.

Hloubku záběru radliček si může nastavit řidič kdykoli pohodlně z kabiny pomocí hydrauliky – plynule a precizně. Pístnice na opěrných vodicích kolech jsou vzájemně propojené. Další zajímavostí je možnost náhrady opěrného válce víceřadým zavlačovačem, pokud je třeba docílit ještě intenzivnějšího účinku na potlačování plevelů.

Úkolem celoplošného mělkého podříznutí půdy nejsou u kypřiče Koralin pověřené talíře, ale šípové radličky.

Více informací v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down