Systém RSD pásové aplikace postřiku od Dammanna

Německá společnost Dammann letos slaví čtyřicet let na trhu s aplikační technikou. Meritem podnikání je výroba a vývoj samojízdných, tažených i nesených postřikovačů. Všechny stroje jsou v nabídce v široké škále specifikací tak, aby si vybral každý farmář. V České republice zastupuje značku Dammann společnost CRS Marketing s. r. o.

Svůj úspěch přičítá společnost Dammann tomu, že stále vyvíjí nové technologie a inovuje portfolio své techniky. Poslední novinky představila na veletrhu Agritechnica v Hannoveru. Jednou z nich je systém RSD pásové aplikace postřiku snižující náklady i potenciální rezistenci plevelů.

Specifická aplikace v širokořádkových kulturách
Systém RSD (Row specific nozzle positioning) zajišťuje pásovou aplikaci postřiku přímo na řádek, a to i při velkých pracovních šířkách. Trysky systému RSD lze přesně aktivně nastavit nad jednotlivé řádky a výsledkem je menší množství aplikované dávky. Systém je ideální jako doplněk k mechanickému ničení plevele mezi řádky.

U postřikovačů s RSD systémem je na ramenech umístěna ještě jedna linie posuvných trysek, které se nastaví přesně podle rozestupu řádků. Pozice trysek může být nastavena manuálně, podle GPS pozice zasetých semen nebo automaticky pomocí kamerového systému, jenž detekuje řádek.

Nosič trysek nese trysku s plochou úzkou štěrbinou, což umožňuje ošetření v řádcích od 20 do 30 cm. Konvenční rozestup trysek je přitom 50 nebo 25 cm. S tím ovšem není možné aplikovat pásový postřik například u řepy, kde se používá rozteč 45 cm.

Nový postřikovač Dammann RSD přináší úspory ve formě ušetření postřikové jíchy. Znamená to jedna ekonomické výhody, ale i environmentální, protože se aplikuje pouze na řádek plodiny, a nikoliv mezi řádky.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down