13.12.2019 | 07:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inovovaný průhledový displej

Společnost Valtra se v roce 2017 na výstavě Agritechnica stala prvním výrobcem traktorů na světě, který představil průhledový displej čelního skla (Head-Up displej). Do sériové výroby ale hned nešel. Nejprve proběhlo testování v provozu a uživatelé se ozvali s tím, co by bylo vhodné vylepšit. A tak se i stalo a teprve po dvou letech se displej SmartGlass dočkal finální podoby.

SmartGlass není stejný Head-Up displej jako najdete v automobilech, protože pro použití v traktoru musí být mnohem větší a silnější. Změny tak proběhly především ve velikosti zobrazovaných čísel a symbolů a též v kontrastu pro lepší viditelnost za slunečného počasí.
Jak takový průhledový displej funguje? Valtra přišla s nanotechnologickým řešením, které využívá tenkou elektroluminiscenční membránu laminovanou uvnitř skla. Má to tu výhodu, že displej je z obou stran chráněn proti poškození.
Jaký má takový průhledový displej smysl? Samozřejmě, je to především prvek komfortu, který přispívá k bezpečnosti práce, protože řidič zobrazované údaje přímo vidí a nemusí otáčet hlavu na přístrojovou desku či monitor v kabině. A jsou chvíle, kdy to přínosné opravdu může být.
A jak se displej ovládá? Je to jednoduché a rychlé. Na veletrhu Agritechnica jsem měl možnost si to vyzkoušet. Ač jsem s tím nebyl nijak obeznámen, začal jsem hledat na monitoru SmartTouch. A nebylo překvapivé, že na základní obrazovce se symbolem traktoru je i ikonka znázorňující Head-Up displej. Pak ji stačilo stisknout a navolit si, co bych chtěl zobrazovat. Je toho hodně, od rychlosti jízdy přes otáčky motoru, PTO až po takové detaily, jako je poloha ramen tříbodového závěsu, nebo zvonící mobilní telefon. Pokud má traktor čelní nakladač, mohou být zobrazena data o výšce a úhlu naklopení adaptéru, pokud je s váhou, je možné indikovat údaj o hmotnosti a to může být praktické například při nakládání krmného vozu nebo odvozního prostředku na přesnou hmotnost.
Nový průhledový displej bude k dispozici v tomto roce, samozřejmě jako výbava na přání k traktorům s loketní opěrkou SmartTouch.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down