07.12.2019 | 12:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Správná volba pneumatiky pro traktory

Pneumatiky pro traktory se volí podle typu stroje a způsobu jeho využití. Rozhodující je výkon, zatížení nápravy a převažující typ používaného nářadí (nesené nebo tažené). Každý uživatel pneumatiky také očekává její dlouhou životnost. Proto je důležitá nejen volba správného typu, ale také její adekvátní využívání a vhodné huštění. Platí to také proto, že roční proběh traktorů u nás je vysoký, na některých podnicích se pečlivě hlídá spotřeba nafty a zároveň škodlivé utužování půdy je třeba omezit na minimum.

Pneumatiky pro traktory, vyráběné špičkovými technologiemi, mají výrazný vliv na snížení spotřeby nafty a ochranu půdní struktury. To je ovšem možné pouze za předpokladu správného nahuštění, které dovoluje využívat všech výhod této technologie.

Výrobci pneumatik ve spolupráci s výrobci traktorů, ale i sklizňových strojů, vyvinuli velkoobjemové pneumatiky. Velký objem vzduchu, který tyto pláště pojmou, dovoluje nahuštění na menší tlak.

Dalším vývojovým krokem jsou nízkotlaké pneumatiky. Speciální systém výroby spolu s využíváním zvláštní směsi materiálů poskytuje uživateli možnost (při shodné nosnosti) nahuštění na nižší tlak vzduchu, při kterém pneumatika dosahuje větší kontaktní plochy s půdou. Na této kontaktní ploše se dosahuje redukovaného měrného tlaku na půdu a tím jiného rozložení tlaku v půdním horizontu, a samozřejmě i snížení prokluzu hnaných kol.

Pro nejvýkonnější kolové (standardní i kloubové) traktory jsou určeny nízkotlaké pneumatiky s velkým rozměrem IF 900/65 R46. Poskytují zhruba o 15 % větší kontaktní plochu ve srovnání se stávajícími typy. Větší otisk znamená i větší plochu záběru, lepší trakční schopnosti, menší prokluz a vyšší efektivitu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down