02.01.2020 | 04:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Využití telemetrických systémů

Celá řada výrobců techniky nabízí moderní systémy telemetrie. Nezbytným předpokladem jejich fungování je přítomnost přijímače GPS signálu na stroji. Systém potřebuje znát polohu stroje. Z těchto informací vyhodnotí směr a rychlost jízdy a vypočítává ujetou dráhu stroje. Není ani tajemstvím, že u moderních traktorů může být systém telemetrie napojen na sběrnici CAN-Bus.

Přehled o jakýchkoli pohybech stroje může být užitečný i jako ochrana před ukradením traktoru. Lze jednoduše zjistit, kde se ve skutečnosti právě nachází. Anebo umí telemetrický systém informovat uživatele (třeba SMS zprávou) o tom, že si traktor někdo svévolně „vypůjčil“ k práci načerno. Viníka lze pohotově odhalit a předejít tak pozdějším zdlouhavým diskuzím. Elektronika také umí hlídat stav nafty v nádrži traktoru a samozřejmě si dá pět a pět dohromady, jakmile by došlo k většímu úbytku paliva bez pohybu traktoru.

V počítači jsou u každého stroje také přiřazeny informace o tom, kdy bylo doplňováno palivo a s jakým objemem. Software dovoluje přesně zjistit náklady na palivo pro každý jednotlivý stroj. Díky tomu je také možné vyhodnotit skutečný dopad změn v organizaci práce na spotřebu paliva a tím i na provozní náklady.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down