06.01.2020 | 05:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kompaktní traktory při sklizni pícnin

Traktory nižší a střední výkonové třídy bývají často agregovány se žacími stroji. Kromě vzadu nesené verze je vhodné osadit traktor zároveň i čelně neseným žacím strojem. To má několik výhod: jednak může být lépe využitý výkon motoru, zvyšuje se plošná výkonnost a využití paliva, a sklizeň pozemku nemusí probíhat po záhonech, ale plynule od jedné strany ke druhé.

To je šetrnější způsob k divoké zvěři, která má možnost úniku do sousedních porostů. Proto se pro tento případ doporučuje osadit traktor čelním tříbodovým závěsem a vývodovým hřídelem. Závěsy v přední části traktoru jsou již dobře integrované a v některých případech řešeny jako modulární. Jejich nosnost u traktoru výkonové kategorie 100 k činí více než 18 kN.

Žací stroje jsou dnes vyráběny v široké paletě modelů, lišících se výbavou a energetickou náročností. Traktory s výkonem 120-150 k mohou být agregovány s dvojicí nesených žacích strojů, vybavených kondicionérem, o celkovém záběru 5,5 – 7 m. Žací stroje mají středové uchycení v těžišti, jsou tedy dobře vyvážené a dobře kopírují povrch půdy. Pokud má vzadu nesený žací stroj možnost odpojení kondicionéru, lze jej alternativně nasadit také samostatně s traktorem o výkonu 70-80 k.

Žací stroje bez zařízení pro souběžnou úpravu píce jsou lehčí, mají kompaktní rozměry a vyžadují méně výkonu motoru. Toho se využívá u žacích kombinací se záběrem 7 nebo i 9 m, s nimiž může traktor s výkonem 130 k posekat 7, resp. 11 ha/h. Tyto kombinace mají mechanické odlehčení pomocí pružin.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down