06.01.2020 | 06:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výbava traktoru pro agregace s žacími stroji

Mechanickým odlehčením pomocí pružin mohou být vybavené i vzadu nesené žací stroje s kondicionérem; jejich nové generace mají již standardně hydraulické odlehčení se snadným nastavením přítlaku z kabiny. Dále mohou být vybaveny pístnicí pro nastavení výšky polohy připojovacího čepu, což usnadňuje a urychluje připojování stroje k traktoru.

Za tento vyšší komfort obsluhy se ale platí nutností širší výbavy traktoru, tzn. kromě okruhu pro sklápění do pracovní/přepravní polohy jsou zapotřebí ještě další dva hydraulické okruhy. Zároveň je užitečné, aby traktor byl vybaven externími ovladači na blatníku. U předního tříbodového závěsu se vnější hydraulický okruh využije pro případné sklápění bočních krytů žacího stroje, ovládané z kabiny.

Sklizeň pícnin je příkladem činnosti, při níž motor traktoru nepracuje dlouhodobě při plném zatížení, zato požadavky na odběr výkonu jsou proměnlivé. V takovém případě najde vhodné uplatnění visco spojka ventilátoru, která se stává již standardní součástí motorů, případně je nabízena jako výbava na přání. Při opakovaném silném znečištění nasávacích mřížek kapoty motoru je praktickým prvkem možnost změnit směr proudění vzduchu buď změnou směru otáčení ventilátoru chladiče anebo otočením jeho lopatek. Vyfoukáním nečistot se zvýší účinnost chladicího systému.

Co se týká žacích strojů, řeší mnoho uživatelů ještě problém ochrany skel kabiny před poškozením nárazem od vymrštěného kamene. Používají se buď sítě s pletivem z kovu, které ale také nemusí být optimální. Dobré řešení je externě namontované plexisklo, vyříznuté přesně podle tvaru kabiny.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down