04.02.2020 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sběr informací o pozemku při zpracování půdy

Stroje řady Ceus navazují na kombinované kypřiče Centaur. Centaur první generace byl ve své době prvním půdozpracujícím strojem vůbec, který byl schopen provádět lokálně variabilní zpracování půdy na pozemku – na základě předpisové mapy. Na toto zajímavé řešení navazuje firma Amazone s další novinkou pro rok 2020 – kypřičem Cenius-2TX ZoneFinder se systémem exatrek.

Konstruktéři při vývoji vycházeli z toho, že stávající mapy kvality půdy nezohledňují dopady způsobu hospodaření na půdní strukturu z dlouhodobého hlediska. Soudobé postupy analýzy půdy nezohledňují zároveň data traktoru, jako je prokluz kol, spotřeba paliva, zatížení motoru a další.

Proto spojily své síly společnosti Amazone a exatrek tak, aby bylo možné zaznamenávat data z CAN-Busu traktoru a současně i z kypřiče Cenius-2TX ZoneFinder. Výsledkem jsou mapy pozemků, které zohledňují i velmi malé rozdíly v půdní struktuře. Tato data pak mohou posloužit při rozhodování o následném zásahu na konkrétním poli.

Kypřič Cenius-2TX je doplněn o telemetrický modul od firmy exatrek a paměťovou jednotku, která v průběhu práce na poli zjištěná data odesílá na cloud exatrek. Ke shromažďovaným datům patří informace o pojezdové rychlosti, tahovém výkonu, spotřebě paliva a prokluzu ze sítě CAN-Bus traktoru, ale i nastavení kypřiče, jeho pracovní hloubka a příčný náklon. Za účelem komunikace je řídicí jednotka na kypřiči spojena spojovacím ISOBUS kabelem s traktorem. Zároveň systém zjišťuje a ukládá i údaje o poloze soupravy, k nimž se zjištěná data vztahují.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 3/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down