11.02.2020 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Technika nejen na ornou půdu

Společnost SMS CZ je na našem i dalších evropských trzích známá jako výrobce půdozpracující techniky. Svůj sortiment pravidelně obměňuje a doplňuje tak, aby vyhověla aktuálním trendům v zemědělství. Avšak z nabídky nevyřazuje ani osvědčené stroje.

Aktuální trend výroby byl vidět i z vystavených strojů na Agritechnice. Povětšinou to totiž byla technika pro údržbu TTP, doplněná širokozáběrovými cambridgeskými válci a kombinátorem Severit.

 

Na ornou půdu

Polní válce v cambridgeském provedení jsou hojně prodávanou součástí sortimentu firmy SMS jak u nás, tak třeba v sousedním Německu. Vystavené bylo provedení Teran, které může disponovat záběrem až 16,2 m a jeho uplatnění je především na východních trzích Ukrajiny a Ruska. Cambridgeské válce s kotouči o průměru 610 mm jsou pro tyto válce častým, avšak ne jediným řešením. Na vystaveném exponátu bylo na jedné ze sekcí možno shlédnout též cambridge s menším průměrem, nebo kotouče typu D či Z, které jsou jinak časté u válců pro údržbu luk a pastvin. V nabídce jsou i válce hladké, které se však při zpracování půdy používají jen výjimečně.

Již zmíněný kombinátor Severit byl vystaven v pětimetrovém provedení, vyráběný je však se záběrem až deseti metrů, přičemž nejžádanější je šestimetrová varianta. Severit byl nedávno přepracován a to zejména s ohledem na radličkovou sekci, tak aby měla větší průchodnost pro rostlinné zbytky. Ostatní zůstalo obdobné, tedy hydraulicky stavitelný pružný smyk za ním lištový, nebo trubkový válec, radličková sekce a nakonec dvojitý cross-kill (to je také novinka), popřípadě zubatý válec nebo provedení s třetím cross-kill válcem.

Dříve byly důležitou součástí sortimentu firmy SMS talířové brány, dnes tomu tak není, přesto jsou stále vyráběny a to nejen v takzvané krátké verzi, ale i v provedení s talíři na společném hřídeli, které je výhodné zejména při zpracování suché a tvrdé půdy, což bude v budoucnu možná stále častější. S vnikáním do půdy souvisí také průměr talířů, který začíná na 510 mm u lehkého provedení a je možný až do 660 mm.

Zajímavou součástí sortimentu jsou též hloubkové kypřiče. Ve firmě SMS vyrábějí dvě provedení a to modelovou řadu Talon , což jsou podrýváky v klasickém provedení, určené pro práci v hloubce až 45 cm s cílem prokypření půdy a rozrušení podorničí avšak bez míchacího efektu. Druhé provedení má název rovněž Talon, avšak s přídavkem Max, nebo Medium a tyto stoje jsou konstruovány jako dlátové kypřiče, nebo někdy též nazývané dlátové pluhy. Pracují v hloubce až 65 cm se záběrem 2,5 až 4 metry.

Na závěr informačního popisu techniky SMS pro zpracování půdy můžeme zmínit mechanickou plečku Eko vyráběnou pro kypření 4, 6 a 8 meziřádků s roztečí 70 až 75 cm. V základní výbavě jsou jednotlivé sekce tvořené opěrným kolečkem a pěticí radliček, na přání lze použít též dláta s křidélky a deskové, nebo kotoučové chrániče rostlin. Možné je i přihnojení meziřádku minerálním hnojivem a nabídka příslušenství se rozroste i o kamerové navádění.*

Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down