14.04.2020 | 04:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moderní technologie nalézá příznivce

Nezasvěcený by si mohl myslet, že zpracování půdy není žádná věda. Opak je pravdou. Půda a její zpracování je začátek všeho a volba správné technologie může ovlivnit celý výsledek. Jednou z nových technologií je tzv. pásové zpracování půdy neboli strip-till. Na trhu je dnes už i široké portfolio strojů, které zpracovat půdu v pásech dokážou a jedním z lídru trhu je společnost SLY, kterou v České republice zastupuje firma CIME spol. s r. o.

Pásové zpracování půdy přináší nesporné výhody. Hodí se zejména na problematické erozně ohrožené pozemky nebo s nedostatkem vláhy či do těžkých nebo kamenitých půd. Klíčovým produktem společnosti SLY je stroj Stripcat, který je dnes k dostání již jako druhá generace.
Proč strip-till
Zemědělství se mění, a tak jako všechny odvětví lidské činnosti se adaptuje na nové podmínky. Těmi nejmarkantnějšími jsou v dnešní době změna klimatu, úbytek pracovních sil, důraz na udržitelnost a ochranu životního prostředí.
Proto jsou objevovány nové moderní technologie. Jednou z nich je i technologie strip-till, která vznikla v Americe a brzy si našla své místo i u evropských zemědělců a postupem času se stále více objevuje i na našich polích. Mezi její hlavní výhody se v evropském prostředí řadí ochrana půdy proti erozi, zlepšení vláhových podmínek, a dokonce i snížení spotřeby pohonných hmot. Největší benefity jsou proto vidět na erozně ohrožených půdách nebo v suchých oblastech, kde se ukazuje, že plodiny odolávají suchu lépe a mají hlubší a mohutnější kořenový systém. Rostlinné zbytky ponechány mezi pásy zabraňují výparu a snižují riziko eroze. Protierozní účinek stroje Stripcat II byl několikrát ověřen a například v porostu kukuřice pěstované v pásech bylo zadrženo o 50 mm více jednorázových srážek. Co se týká spotřeby pohonných hmot v rámci všech pracovních operací ukazují čísla, že se strojem Stripcat je možné ušetřit až 50 l/ha.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down