16.04.2020 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bezorebný secí stroj boduje v suchých podmínkách

Akciová společnost DVP AGRO a. s. Rajhrad hospodaří na 1200 ha orné půdy na jižní Moravě a provozuje bioplynovou stanici o výkonu 2,16 MGW. Půdy, které podnik obdělává, jsou ze ¾ střední hlinité a z ¼ lehké písčito-hlinité. Podloží je z 1/3 písčité a 2/3 je spraš. Roční průměrný úhrn srážek za období 50 let je 450 mm/m².

V posledních letech nejenže přichází dešťové srážky nerovnoměrně rozložené ve vegetačním období, ale i roční úhrny jsou výrazně nižší, než je 50letý průměr. Podnik tedy hospodaří v aridní oblasti, ve které se stále potýká s velkým nedostatkem vody.

V roce 2016 se z družstva vlastníků půdy stala akciová společnost. V té době se pracovníci rozhodovali, jak budou za těchto půdních a klimatických podmínek hospodařit dále. Doposud využívaná orební technologie do těchto podmínek nevyhovuje. O tom se přesvědčili poté, co se jim často nepodařilo ani založit nové porosty. Ze zkušenosti věděli, že nová technologie musí s půdní vláhou co nejvíce šetřit a umožnit rostlinám rovnoměrné vzcházení a založení kvalitních porostů.

Změna technologie zpracování půdy z konvenčního systému s orbou na bezorebný systém odstartovala v roce 2017. Podnik si pořídil secí stroj Focus 6 TD. Tento stroj spojuje v jedné operaci hluboké zpracování půdy do hloubky až 30 cm, ukládání hnojiva do různých hloubek a setí.*

Systém zakládání porostů se secím strojem Horsch Focus 6TD v Akciové společnosti DVP AGRO a.s. Rajhrad je flexibilní a dovoluje vhodně reagovat na aktuální podmínky stanoviště či předplodinu.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 5/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down