21.04.2020 | 04:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak může farmářům pomoci satelitní snímkování s možností variabilního hnojení?

Mít v reálném čase přehled o stavu vlastních polností je vzhledem ke klimatickým změnám stále důležitější pro všechny zemědělce. Efektivní aplikace hnojiva na základě údajů ze satelitního snímkování může zvýšit výnos ze všech pěstovaných plodin o více než 3 %. Pro farmáře se tak využívání moderních technologií stává nedocenitelným pomocníkem v době, kdy na stálost počasí není spolehnutí.

Takzvané variabilní hnojení může podle dat společnosti Agdata, lídra v oblasti digitalizace zemědělství, snížit náklady na hnojiva o desítky procent. Jenom dusíku mohou farmáři uspořit až 30 %. Díky tomu snižují dopady na životní prostředí a zároveň zvyšují výnosy z úrody.

Využití satelitních snímků ze systému Copernicus / Sentinel-2 farmářům pomáhá v tvorbě aplikačních map, které se podle aktuálních údajů samy tvoří v rámci chytrého ekosystému přímo v aplikaci a jsou kompatibilní s ostatními aplikátory a navigačními systémy. Zemědělec tak díky propojení své digitalizované farmy a satelitních snímků dostává unikátní obraz svého pozemku, na který může být aplikováno přesné množství hnojiva, které daná lokalita potřebuje.

Farmář si může aplikační mapu přizpůsobit tomu, jak zrovna potřebuje hnojit nebo jaké jsou aktuální klimatické podmínky. Stanovení dávky dusíku pro hnojení je pro současné zemědělství naprosto klíčové. Má pozitivní vliv na obsah bílkovin v plodině a samozřejmě na výnos jako takový. Aplikace přesného množství dusíku a dalších látek do půdy snižuje riziko ztrát ovlivněných například vyplavením či únikem amoniaku.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down