02.05.2020 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Houževnaté nesené pluhy v kamenitých a jílovitých půdách

Ing. Ladislav Chmelík na své rodinné farmě zpracovává ornou půdu klasickou technologií s orbou otočným pluhem. Polonesený pluh Servo 6 Nova byl prvním strojem od rakouského výrobce Pöttinger v podniku. Sloužil spolehlivě až do roku 2019, kdy na základě spokojenosti se značkou byl pořízen nový pluh Pöttinger Servo 45 M Plus Nova.

Nový pluh má pět párů orebních těles a je nesený. Nechybí ani bohatá výbava: systém hydraulického nonstop jištění proti přetížení Nova, plynulé nastavování pracovního záběru všech těles Plus, zdvojené široké opěrné kolo s nastavováním hloubky orby z kabiny traktoru a zahrnovací límce.

Pluhy Servo 45 M vyrábí firma Pöttinger jako čtyř-, pěti- a šestiradličné pro traktory o výkonu od 140 do 240 k. Vyznačují se nejenom snadným nastavováním a malým tahovým odporem, ale také houževnatostí. „I v našich abrazivních písčitých a těžkých jílovitých půdách jsme na jedno dláto zorali sto hektarů, a ještě dalších 20 uděláme,“ vyjádřil své zkušenosti Ing. Ladislav Chmelík. Spokojen je i s výkonností – „Za dvanáct hodin v pohodě zoráme dvacet hektarů,“ řekl.

Výkonnost je důležitou vlastností u používané techniky na rodinné farmě. Celou výměru obhospodařují jen tři lidé, kteří také chtějí mít čas na sebe. Při orbě s neseným pluhem Pöttinger zvyšuje plošnou výkonnost, zlepšuje trakční vlastnosti traktoru a snižuje spotřebu paliva na přání nabízený systém Traction Control.

A to tak, že část ze zahlubovacích sil orebních těles je přenášena na zadní nápravu traktoru, vyrovnává se zatížení kola, jedoucího po záhoně i jedoucího v brázdě, a snižuje se neproduktivní prokluz.*

Více informací v Mechanizaci č. 6/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down