18.05.2020 | 02:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Následníci hrají vysokou hru

Firma Claas nabízí již dlouhou dobu teleskopické manipulátory. Na podzimním veletrhu Agritechnica 2017 prezentovala novou generaci těchto oblíbených strojů, vyvinutou ve spolupráci s firmou Liebherr. Nové manipulátory využívají řadu komponentů, které se osvědčily u předcházejících modelů: motor Deutz, hydrostatický pohon pojezdu Varipower, rám pro výměnu příslušenství či ovládací joystick. Pod označením Claas Scorpion se skrývá celkem osm modelů manipulátorů s nosností od 3 do 5,5 t a maximální výškou zdvihu mezi 6,1 až 8,75 metry.

V zásadě jsou nové manipulátory rozdělené na malou a velkou řadu. Nicméně i malé modely jsou dostatečně dimenzovány pro náročné nasazení, což potvrzují již svými celkovými rozměry, velkými pneumatikami a robustní konstrukcí. Výkonný hydraulický systém dovoluje rychlé ovládání ramene či například vykusovací lžíce, silný pojezd zase rychlé přejezdy, ovládací joystick pak precizní ovládání pracovní hydrauliky. Moderní kabina poskytuje dostatek prostoru, nízkou hlučnost a ergonomické rozložení ovládacích prvků.

Teleskopické rameno je uloženo vzadu po pravé straně kabiny – nově o 230 milimetrů hlouběji. Lopata může být vyklopena v úhlu až sto padesáti stupňů. Protože teleskopické manipulátory jsou využívány k manipulaci s rozličnými materiály, nabízí Claas Scorpion jednoduchou možnost záměny příslušenství. Základem je osvědčený výměnný rám s hydraulickým zajištěním, na kterém se nacházejí i všechny hydraulické rychlospojky a elektrické přípojky. Díky tomu je možné k novému Scorpionu snadno připojit i příslušenství předcházející generace manipulátorů Claas.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 6/2020.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down