08.05.2020 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Autonomní stroje v budoucnosti přijdou

V zavádění robotů je živočišná výroba před rostlinou vepředu. Dojicí roboty využívá již více než dvacet let, a v některých případech i autonomní stroje pro přihrnování krmiva či dokonce pro krmení.

V polních operacích budou mít roboti tři větve, po nichž se bude ubírat jejich vývoj. Jednak to budou autonomní traktory, jejichž koncepty již někteří výrobci v poslední době představili. A to v několika variantách: jednak v podobě upgrade stávajícího traktoru s kabinou tak, že je osazen instalační sadou pro autonomní pohyb, takže může být provozován i s obsluhou v kabině, například v dopravě či s čelním nakladačem. Tuto možnost nemají traktory bez kabiny, které jsou jako autonomní již vyrobené a mají všechny potřebné prvky výbavy pro autonomní provoz zabudované.

Ale budou se vyrábět i traktory s kabinou a možností manuálního řízení obsluhou, které díky výbavě potřebnými senzory, telemetrickým systémem, satelitní navigací a dalšími pokrokovými prvky bude možné provozovat i v autonomním režimu – jak jednotlivě, tak i ve skupinách.

Nejčastěji ve skupinách se budou nasazovat malá lehká autonomní polní vozidla. Ta budou koncipována jako nosiče nářadí a provádět taktéž celou řadu činností, od přesného setí po plečkování. Trvalé kultury se pak neobejdou bez specializovaných robotů pro sklizeň ovoce či dřevin.

Více informací v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down