11.05.2020 | 06:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Trakční posilovač u polonesených pluhů

Vhodným pluhem pro orbu velkých výměr orné půdy jsou pluhy nové řady Diamant 16 firmy LEMKEN. Jejich uživatel s nimi může orat až 35 cm hluboko. Vzrostla taktéž výška zdvihu pluhu. Znalcům pluhů LEMKEN neuniknou ani konstrukční změny na opěrném kole: to je uloženo dále od hlavního rámu a z důvodu působení větších sil je uložení kola zesíleno.

Závěs kola není vyroben ze svařované konstrukce, ale jedná se o odlitek. Tím je dosaženo dalšího zvýšení pevnosti pluhu. Opěrné kolo je osazeno jednočinnou pístnicí a nově i kohoutem s manuálním přepínáním. Při správném přepnutí kohoutu je tlakový olej do pístnice veden buď pro přestavení hloubky orby anebo do pístnice pro zdvih hlavního rámu na souvratích.

S otáčením na souvratích je spjata další inovace u řady Diamant 16 – automatická regulace tlaku v systému trakčního posilovače. Při zvedání pluhu na opěrném kole se tento tlak samočinně zredukuje. Posilovač tak nevyvíjí tlak po dobu jízdy na souvrati, kdy by boční síly působily na stabilitu soupravy negativně. Po zahloubení radlic a spuštění pluhu do záběru i na opěrném kole je tlak v posilovači opět vrácen na původní nastavenou hodnotu.

Zrovna tak doznalo změn i přední pomocné kolo pro orbu on-land. Aby přední opěrné kolo dokázalo ještě efektivněji přebírat jednostranné boční síly, které vznikají v důsledku vychýlení hlavního rámu do strany, je uchyceno přímo k hlavnímu rámu. A pokud je hlavní rám ve větší vzdálenosti od rámu pomocného, jsou také zapotřebí větší síly při otáčení pluhu; ty zabezpečují zvětšené teleskopické pístnice v otáčecím mechanizmu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down