02.06.2020 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Traktor do hor

Pod rakouskými Alpami se nachází výrobní závod i vývojové středisko traktorů Lindner. Je zvláštní, že v současném globalizovaném světě nadnárodních koncernů je Lindner stále rodinnou firmou, která vyrábí traktory, jenž se nejvíce prodávají právě Rakousku a též ve Švýcarsku. Není to náhodou, výrobce je totiž konstruuje tak, aby byly vhodné zejména pro práci v horském terénu. A vrcholnou měrou to platí i pro modelovou řadu Lintrac, což jsou sice stále klasické traktory a nikoliv speciály, avšak v kopcích se cítí jako doma.

V rámci naší republiky jezdí těchto traktorů již několik a většina právě v horském, či podobném terénu. Není proto náhodou, že jeden takový brázdí i svahy v okolí Vrchlabí na farmě Václava Bubáka. Ten obhospodařuje 50 ha zemědělské půdy a všechno jsou to louky a pastviny. Doposud k tomu využíval nářadí agregované se starými traktory Zetor první unifikované řady, později též jednu novější Proximu 8441.

Při práci v rozumném terénu byly tyto traktory dostačující, jenže v loňském roce se rozhodl, že budou na seno sklízet i travní posty, které se nachází na místě lyžařských sjezdových tratí, kde trávy dříve jen mulčovali. A tam už by použití Zetorů s klasickým pícninářským nářadím (zejména lisem) bylo problematické. Spolu se svým zaměstnancem, kterým je Zdeněk Hák, se proto poohlížel po traktoru, který by byl do kopců lépe uzpůsoben.

Zajeli se podívat i na to, s čím pracují zemědělci v Alpách, a když tam viděli Lindnery, bylo rozhodnuto. Původně totiž ještě uvažovali o Reformu, což je speciál, který by na sjezdovce jistě neměl problém se stabilitou, a mohl by i agregovat různé nářadí. Ale jednak byl dražší než Lintrac a dále klasický traktor má své výhody ve vyšší univerzálnosti použití a též ovládání je v Lindneru na vyšší úrovni.

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 7/2020.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down