03.06.2020 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Efektivní sklizeň slámy pomocí lisů

Příkladem toho, že zemědělství podléhá vývoji a změnám, je využití slámy. Zatímco v minulosti představovala sklizeň slámy operaci z nutnosti a sláma se hromadila na stozích, tak v současnosti se jedná o materiál se značnou hodnotou. V zemědělském podniku neslouží jen k podestýlce, ale někdy i jako přídavek krmné dávky. Anebo pak je možné se slámou obchodovat, přičemž v takovém případě je jako volně ložená prakticky nevyužitelná. Vhodnější je slámu sklidit do balíků svinovacím lisem, přičemž často jsou takové balíky pak uskladňovány v seníku, kde nejsou ovlivňovány působením počasí.

Sklizeň suché hmoty do balíků má také výhodu v tom, že existuje přesný přehled o množství materiálu po celý rok. Slámu, zbývající navíc, je možné prodat. Výrobcem svinovacích lisů, které mají na našem trhu úspěch, je také firma Pöttinger. Své lisy na kulaté balíky nové generace Impress nabízí v mnoha variantách tak, aby si vhodné provedení mohl vybrat každý zákazník.

Nároky praxe na zkrácení slámy v průběhu sklizně jsou různorodé. Díky tomu má Pöttinger své lisy Impress v nabídce zcela bez řezacího ústrojí, či jen s polovičním množstvím anebo s plnou sadou nožů. Lisy první skupiny představil tento specializovaný výrobce jako poslední: jedná se o dva modely Impress 155 V a Impress 185 V.

Tyto lisy vyvíjeli inženýři v Grieskirchenu speciálně pro sklizeň suché hmoty, a tedy bez řezacího ústrojí. Zároveň si díky tomu mohli dovolit zvýšit průchodnost hmoty tak, že lis vybavili novým plnicím rotorem, který nahradil doposud využívaný řezací rotor.

Více informací v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down