11.06.2020 | 12:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Telematika poskytuje přehled o postupu práce

Systém In-Field Data Sharing výrobce John Deere najde uplatnění u širokého spektra prací od zpracování půdy přes hnojení a výsev až po sklizeň. Po celý den jsou obsluhy mlátiček informovány o tom, jaká část pozemku je již sklizena a s jakým výnosem. Kde se která sklízecí mlátička pohybuje, a jakým směrem jede, jsou užitečné informace i pro traktor s překládacím návěsem, který do systému může také vstoupit, pokud má JDLink.

Rovněž i setí například kukuřice se v zámoří realizuje často s využitím několika velkých souprav na jednom poli. Řidiči vidí, které části pozemku zůstávají nezaseté, ale to není vše. Pokud přesný secí stroj několika svými výsevními jednotkami přejede přes řádky, které zasela druhá souprava, jsou dotyčné vozíky ihned automaticky vypnuté. Jejich vypnutí zajistí plně automaticky systém Section Control na základě informací z map pokrytí, vzájemně sdílených mezi traktory v rámci systému In-Field Data Sharing. Stejným způsobem bude fungovat vypínání sekcí i při aplikaci minerálních hnojiv s využitím odstředivých rozmetadel, nesených na traktorech John Deere, anebo při aplikaci kapalných hnojiv s postřikovači.

Ale také při zpracování půdy se systémem In-Field Data Sharing se nechá zvýšit efektivita práce. Například při běžné situaci v ČR, kdy jedna souprava přijede na velké pole „pomoci“ soupravě první. V kopcovitém a členitém terénu těžko vizuálně zjistí, jaká část pole je již podmítnuta. Po zobrazení pozemku a nastavení svých navigačních linií na terminálu se může přihlásit do systému In-Field Data Sharing a během chvíle je informována o tom, jakého pokroku dosáhl první traktor během své působnosti na poli či kde se právě nachází a kterým směrem jede.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down