05.06.2020 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spolehlivé lisy s variabilní komorou

Firma Claas má ve svém sortimentu lisy s variabilní komorou Variant. V roce 2017 přišla s novým velkým modelem Variant 485 RC Pro, který připravil o prvenství model Variant 385. Variant 485 RC Pro je lis, který je schopen formovat balíky o průměru od 0,9 do 1,8 m a šířce 1,2 m. Ostatní lisy modelové řady Claas Variant lisují menší balíky, jsou lehčí, případně nemají možnost výklopného dna či řezacího ústrojí. Každý zákazník si tak může vybrat vhodný typ lisu podle svých požadavků.

Lis Variant 485 RC Pro disponuje zesíleným pohonem a také většími hnacími řetězy. Každý zemědělec ocení velmi jednoduché možnosti vkládání nové role sítě. Síť, uvolněnou z role, roztahuje do šířky spirálový válec. Díky tomu je balík ovinutý sítí až ke svým okrajům.

Hmotu rovnoměrně dopravuje do komory nově koncipovaný hvězdicový rotor. Rotor zároveň slouží i pro nucený start rotace a lisování nového balíku. V této fázi je prostor pro lisování příliš malý. Rotor se otáčí v opačném smyslu než řemeny. Systém funguje velmi spolehlivě, takže lze s lisem plynule sklízet nejen zavadlou píci, ale i krátkou a lámavou slámu.

Zároveň se sklizní je hmota i zkrácena. Řezací ústrojí RotoCut disponuje čtrnácti noži, které jsou samostatně jištěné proti přetížení. Po odjištění a vychýlení nosníku nožů dolů je možné na pravé straně lisu nože vyjímat.

Dno plnicího kanálu má možnost hydraulického vychýlení. Pokud by se v tomto prostoru nahromadil velký objem materiálu a hrozilo by ucpání lisu, vychýlí se dno v přední části o 30 mm dolů. Tím se riziko ucpání eliminuje. Ovládací terminál přitom vydá akustické i optické upozornění, takže řidič traktoru může snížit rychlost jízdy.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down