11.06.2020 | 05:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Praktická inovace u přesných secích strojů

Švédská firma Väderstad stále zdokonaluje své stroje. Na jaře 2020 představila novinku u přesných secích strojů Tempo: zachytávací kolečko Väderstad ProStop. Díky svému inovativnímu designu dokáže kolečko spolehlivě zaručit kontakt osiva s půdou při vysoké rychlosti setí.

Nové zachytávací kolečko Väderstad ProStop je navrženo tak, aby absorbovalo extrémní tlak ve svém středu – je zhotoveno z gumy a má paprskovitý tvar. Proto není ovlivněn přesný profil zachytávacího kolečka, jede-li v řádku osiva. Kolečko je pružné ve svém středu. To znamená, že kontakt mezi zachytávacím kolečkem a osivem není nikdy negativně ovlivněn.

“ProStop udržuje důležitý kontakt mezi osivem a půdou, zatímco se minimalizuje zhutňování bočních stěn ve výsevní rýze,” říká Mattias Hovnert, Senior vice president společnosti Väderstad, a dodává: “Výsledek je vidět v rovnoměrném vzcházení a velkém výnosovém potenciálu na celém poli.”

Hlavním úkolem zachytávacího kolečka je zajistit optimální kontakt mezi osivem a půdou, díky preciznímu umístění každého zrna na dně brázdy. Když dojde k působení vnějších sil, absorbuje zachytávací kolečko tradiční konstrukce nerovnosti mírným zploštěním jeho vnějšího profilu. To ohrožuje jeho schopnost zajistit kontakt osiva se zeminou a současně může způsobovat boční zhutnění v brázdě osiva.

“Protože nové zachytávací kolečko Väderstad ProStop pohlcuje nerovnosti ve svém středu místo vnějšího profilu kola, je schopno ještě více zvýšit produktivitu setí. Stejně jako secí stroj Tempo je ProStop navrženo pro zajištění výborného výsledku při velké rychlosti setí,” říká Mattias Hovnert ze společnosti Väderstad.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down