15.06.2020 | 12:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Namísto únavné práce atraktivní činnost

Výrobce Fendt se zabývá nejenom vývojem širokého sortimentu traktorů. Zároveň vyvíjí i sofistikovaná řešení, která mají za úkol usnadnit uživatelům práci s traktorem. Takovým příkladem může být nasazení speciálního traktoru při práci ve vinicích. Ve spolupráci s výrobcem viničního nářadí Braun Maschinenbau GmbH představil Fendt originální systém, který přebírá ovládání traktoru i připojeného nářadí jako jednoho celku.

Funkčnost kombinace bude zaručena pouze u traktorů Fendt 200 Vario, protože pouze tento stroj může být novým systémem automaticky řízený. Obsluha tak bude mít s ovládáním komplexní kombinace nářadí výrazně usnadněnou práci a nebude se na mechanickou likvidaci plevelů dívat jako na obtížnou a málo oblíbenou činnost.

S moderní technikou představuje mechanická likvidace plevelů oproti využívání herbicidů zajímavou alternativu, využívanou v praxi stále více. Za stále intenzivnějším využíváním plečky ve vinohradech stojí také diskuze ohledně zákazu totálního herbicidu glyfosát a hledání vhodných alternativ.

Pro pokud možno co nejefektivnější využití pracovních sil v podnicích se pěstitelé vinné révy snaží využívat kombinace nářadí na jednom traktoru: plečky se agregují nejen do zadního tříbodového závěsu, ale i do mezinápravového prostoru – po obou stranách traktoru.

Zrovna u speciálních traktorů Fendt 200 Vario jsou takové agregace realizovatelné, protože disponují výkonným hydraulickým systémem. Potom jsou ale kladeny velké nároky na řidiče, který musí přesně ovládat řízení traktoru a zároveň stále kontrolovat práci nářadí na třech místech.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 7/2020.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down