19.06.2020 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kypřiče do nejtěžších podmínek

Firma Väderstad je také výrobcem radličkových či kombinovaných kypřičů. Do druhé skupiny patří modelová řada TopDown, která v našich náročných podmínkách nalezla řadu spokojených uživatelů. Rám z TopDownu využili konstruktéři při vývoji radličkových kypřičů nové generace Opus, představených vůbec poprvé na podzim 2014 na Tiskových dnech nedaleko výrobního závodu ve Švédsku.

TopDown je stroj, který při jednom přejezdu zabezpečuje více pracovních operací: rozřezání celého povrchu půdy, jeho promísení s posklizňovými rostlinnými zbytky a nakypření půdy do nastavené pracovní hloubky. Stroj za sebou zanechává pozemek s urovnaným povrchem, rozdrcenými hroudami a se zpětnou konsolidací působením opěrného utužovacího válce. Poté již může rovnou následovat předseťová příprava půdy a setí. Anebo lze TopDown firmy Väderstad nastavit tak, že bude pracovat jen sekce silných radlic pro intenzivní zpracování půdy či jenom sekce krátkých talířových bran.

Přední talíře otevírají půdu a provádí mělkou kultivaci. Díky vhodně zvolenému kónickému tvaru a zaúhlení talířů je zabezpečeno také vhodné promísení půdy s posklizňovými rostlinnými zbytky. Promísením s půdou v mělkém horizontu se zároveň povzbudí semena výdrolu a semena plevelů ke vzejití. TopDown tak může provádět první podmítku hned za sklízecí mlátičkou, při které jsou radličky kultivátoru udržované ve zvednuté poloze.

Více informací v Zemědělském týdeníku.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down