07.06.2020 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kypřit vždy do konstantní hloubky

Zemědělci hospodařící v kopcovitých regionech jsou často konfrontováni s problémem, že jejich polonesený kypřič nepracuje v půdních prohlubních dostatečně hluboko a na vyvýšených místech naopak příliš hluboko. Manuální regulace představuje pro řidiče obtížný úkol, vyžadující značný cit v rukou. Firma LEMKEN tento problém u svých kypřičů Karat v poloneseném provedení, vybavených trakčním posilovačem, jednoduše odstranila pomocí středu otáčení v rámu za pracovním polem radlic a další pístnicí.

Pokud se bude vycházet z toho, že v rovinatém terénu odpovídá požadované pracovní hloubce určitá hodnota zatížení opěrných vodicích kol, tak platí, že by měla být udržována na konstantní úrovni i při práci v proměnlivém profilu terénu. Při délce poloneseného provedení kypřiče Karat na úrovni zhruba osmi metrů nemohla být doposud pracovní hloubka za jízdy přes prohlubně nebo vyvýšeniny automaticky dodržována. Pokud řidič nezmění nastavení, tak kypřič v prohlubních pracuje mělčeji, zatímco na vrcholcích hlouběji, než je požadováno, traktor je nadměrně zatížen a požadavek tahového příkonu rapidně stoupne.

Přídavná pístnice v rámu stroje za polem radliček nyní přes střed otáčení reguluje polohu sekce válců a vydutých talířů, takže tato kopíruje povrch terénu. Zatížení opěrných kol, nacházejících se v bezprostřední blízkosti pole radliček, a tím i hloubka záběru, je proto vždy konstantní. Systém nijak neovlivňuje fungování sériově dodávané hydraulické regulace hloubky záběru. Zbývající opěrné síly, vznikající zahlubováním radliček a působením hmotnosti stroje, jsou v plné míře přenášeny na traktor.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down