16.07.2020 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Půdoochranné zakládání porostů plodin

Pěstování širokořádkových plodin s sebou nese svá specifika a také rizika v podobě vodní i větrné eroze. Jednou z možností, jak se těmto rizikům vyhnout, je technologie pásového zpracování půdy. Kypření půdy pouze v pásech nechává dostatek prostoru pro organickou hmotu, která na povrchu erozi spolehlivě zabraňuje.

Moderní stroje pro pásové zpracování půdy nabízí na našem trhu také společnost Moreau Agri. Jedná se o produkty francouzské firmy Duro France. Kypřiče Duro strip-till jsou vyráběny jako čtyř-, šesti- a osmiřádkové v nesené podobě nebo jako šesti- a osmiřádkové v poloneseném provedení s vlastním podvozkem. Stroje jsou koncipovány jako ve své kategorii spíše lehčí  - největší osmiřádkové provedení má hmotnost 1500 kg.

S přívětivou hmotností také souvisí dimenzování radliček, které provádí kypření půdy do zvolené hloubky (max. 25 cm). Zub radličky má šířku 15 mm, takže kypří jen úzkou drážku, do které je pak ukládáno osivo a případně pod osivo ještě i hnojivo. Většina povrchu pozemku -  tzv. meziřadí - tak zůstane nezpracovaná a tedy pokrytá organickou hmotou. Tím se zvyšuje odolnost vůči erozi. Na jaře tohoto roku udeřily na mnoho pozemků s kukuřicí v ČR jarní přívalové deště; na porostech, založených pásovým zpracováním půdy stroji Duro, nebyla žádná eroze patrná.

Koncept firmy Duro má dále výhodu v jednoduchosti, spolehlivosti a nízké energetické náročnosti pásového kypření půdy. V naší praxi se ukázalo, že pro nesený osmiřádkový stroj ve spojení s čelním zásobníkem za optimálních podmínek je vhodný traktor s výkonem již od 162 kW/220 k. A traktor nemusí jezdit vždy jen rovně, ale může jet i mírně do zatáčky.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 8/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down