17.07.2020 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výkonné štěpkovače a drtiče na zpracování biomasy

Celá řada významných světových výrobců zemědělské a lesní techniky začínala v podobě malé vesnické kovárny. Zrovna tak tomu bylo i u firmy JENZ. Kovář Hans Jenz si svou kovárnu založil v roce 1921. Podniku se dařilo, dále se rozvíjel a v současnosti patří k předním světovým výrobcům těžkých mobilních štěpkovačů a strojů na zpracování biomasy.

Stroje JENZ mají u zákazníků pověst spolehlivé a výkonné techniky. Firma má 240 zaměstnanců a prodává své stroje ve více než čtyřiceti zemích, včetně České republiky. Mobilní štěpkovače firma vyrábí s výkonem motoru od 150 do 1150 k. Tyto stroje jsou většinou tažené jako sedlový návěs za automobilovým tahačem anebo jako přívěs s ojí za nákladním automobilem v agro verzi. Anebo jsou namontované v podobě nástavby na nákladní automobil, který má speciálně upravenou kabinu. Sedadlo spolujezdce je otočné a ve střeše je vložené okno pro zlepšení výhledu. Tyto tzv. Chippertrucky mají buď jeden motor pro pohon pojezdu i štěpkovače, anebo motory dva.

U tažených štěpkovačů je tažný prostředek většinou vybaven separátní kabinou pro obsluhu stroje, která je výškově stavitelná. Štěpkovače Jenz zvládnou pracovat s kapacitou až 500 krychlových metrů hmoty za hodinu (model HEM 841).

V praxi ale nacházejí využití také drtiče JENZ na zpracování biomasy. Umí zpracovávat zahradní odpad, staré dřevo, kořeny anebo substráty pro bioplynovou stanici. Čtyři různé modely disponují motorem o výkonu od 225 kW (306) do 570 kW (776 k). Model BA 725 s pohonem Twin Gear je možné dodat s motorem o výkonu 390 kW (530 k) nebo 460 kW (625 k). O drcení materiálu se starají kladiva, kterých je standardně 16, na přání pak 32.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down