01.07.2020 | 03:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Talířové brány konkurují kypřičům

Do technologie mělké podmítky Rubinem 9 s následným zapravením výdrolu kypřičem Karat 9, nabízené po dlouhou dobu, po mnoha letech vstoupila firma LEMKEN s novými talířovými branami Rubin 12.

Ty jsou vhodné jak k podmítkám, tak i k základnímu zpracování půdy do hloubky až 20 cm. Velké talíře o průměru 736 mm na silných, speciálně tvarovaných slupicích, robustní rám a současně otevřená konstrukce s maximální průchodností se zasluhují o to, že Rubin 12 si poradí i v extrémních podmínkách, jaké panují například na zaplevelených pozemcích po sklizni kukuřice. Po jediném přejezdu je organická hmota zapravena do zpracovávaného půdního profilu.

Nicméně i běžné provozní plochy jsou doménou pro Rubin 12. S nástupem na trh se neslo i oznámení, že s pracovní hloubkou až 20 cm dokáže Rubin 12 nahradit radličkový kypřič. Nyní tedy vyvstává otázka, je další existence kypřiče s radličkami v podniku nezbytná?

Rubin 12 je na podnicích, které jej vlastní, převážně využíván ke zpracování půdy v pracovní hloubce 13 – 17 cm. Řidič si může nastavovat pracovní hloubku pomocí hydrauliky tak, jak právě potřebuje. Ze své kabiny má ničím nerušený výhled na velkou stupnici, kde je aktuální pracovní hloubka indikována.

Rubin 12 se vyrábí jen jako polonesený a díky integrované nápravě je tento stroj delší, než Rubin 10. Náprava je uložená před válci, a i když je Rubin 12 jako takový delší, tak poloměr otáčení je díky poloze nápravy menší. Přitom je potřeba počítat s tím, že tažný prostředek by měl mít výkon na úrovni 50 koňských sil na jeden metr záběru Rubinu 12.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 8/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down