13.07.2020 | 04:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Řada shodných i odlišných prvků

Jak se ukázalo v praxi na celé řadě zemědělských podniků, hospodařících bezorebnou technologií, spolu s talířovým nářadím může symbioticky působit i radličkový kypřič. Se stroji LEMKEN Karat 9 lze také provádět běžné podmítky, ale především je to specialista na následné hlubší zpracování půdy, jaké provádí řada podniků před výsevem ozimé řepky nebo cukrovky. LEMKEN Rubin 12 naproti tomu zvládne práci „jen“ do nejvýše dvaceticentimetrové hloubky.

Nicméně celou řadu prvků mají oba stroje shodnou. Jejich pracovní orgány jsou mechanicky jištěné proti přetížení prostřednictvím vinuté pružiny. Identický je i zdvojený utužovací válec, tvořený kombinací válců o průměru 600 a 540 mm. Proudění půdy usměrňují u Rubinu 12 již zmíněné nivelátory, u Karatu 9 pak sekce vydutých talířů za radličkami. Pokud je zapotřebí změnit hloubku záběru, aktivuje se u Rubinu 12 zadní tříbodový závěs traktoru a současně s tím i hydraulicky ovládaný zdvih na utužovacím válci.

U (poloneseného) radličkového kypřiče Karat se změna nastavení pracovní hloubky provádí rovněž na hydraulicky ovládaném utužovacím válci a současně na předních opěrných kolech. Tato kola mohou být vybavena tenzometrickými čidly, které měří sílu, jíž působí kypřič na tato kola. Těchto informací může využívat systém Contour Track, který zaručuje udržování konstantní pracovní hloubky radliček i za jízdy ve zvlněném terénu. U kypřičů Karat 12 KA, které mají pracovní pole radliček ještě o jednu řadu delší, má tato regulace ještě větší význam. Je nabízena jako výbava na přání radličkových kypřičů Karat 9 i 12, ale pro Rubin 12 není k dispozici.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 8/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down