09.07.2020 | 04:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Odlišné stroje s podobným využitím

Ze sortimentu techniky firmy LEMKEN si může každý zemědělec pro hlubší zpracování půdy zvolit radličkový kypřič Karat anebo těžké talířové brány Rubin 12. Kypřič Karat může být vybavený trakčním posilovačem. Tento systém je v praxi využíván tak, že je aktivní nepřetržitě. Mít jej stále aktivní je nesporná výhoda tohoto systému. Část ze zahlubovacích sil radlic je díky činnosti posilovače přenášena na traktor, který je přídavně dotěžován a pracuje tak s nižším prokluzem kol.

I tak si ale traktor s kypřičem Karat 9 vezme více nafty, než když bude do shodné hloubky pěti centimetrů zpracovávat půdu s kypřičem Rubin 12 při identické pojezdové rychlosti – zhruba o dvacet procent.  Tam pak bude Karat v provozních nákladech v nevýhodě.

Ani jeden z těchto dvou půdozpracujících strojů LEMKEN nebude působit bočním tahem na traktor. U Rubinu 12 zvolili inženýři LEMKEN symetrické uspořádání talířů, aby byl stranový tah eliminován. První řada odhazuje půdu od středu k okrajům, druhá pak zpět ke středu stroje. Zároveň se takto podporuje i promísení půdy s organickou hmotou a hmota je v celém pracovním záběru Rubinu 12 rozložena rovnoměrně.

Ovšem co se týká promísení posklizňových zbytků v půdním horizontu, to je zcela rovnoměrné a na shodné úrovni, pokud se porovná účinnost šípových radliček Karatu se šířkou třicet centimetrů a talířů Rubinu 12 o průměru 736 mm.

Zajímavé je, že při zpracování půdy do hloubky deseti až patnácti centimetrů si Karat 9 se šípovými radličkami i Rubin 12 vezmou již shodné množství paliva.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 8/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down